60-års jubilæum

I 60 ÅR HAR MARIELYST HAFT SIN EGEN LILLE SOMMERKIRKE, OG DET SKAL FEJRES. (FOTO: JAN KNUDSEN)

Birgitte Grønning

strandkirken

Allerede i 1944 opstod ønsket om en kirke for lokale og sommerhusbeboere på Marielyst. I 1957 kunne grundstenen lægges, og i 1959 stod kirken færdig. Derfor fylder den lille, hvide kirke på Bøtøvej rundt i år, og det skal fejres.

60-års jubilæet markeres med en tretrinsraket.

Onsdag 26. juni kommer stiftets tidligere biskop Steen Skovsgaard på besøg for at holde gudstjenesten i forbindelse med Strandkirkens årsfest. Den udendørs fest byder også på det traditionelle kaffebord og lotteri.

Fredag 26. juli er der støttekoncert til fordel for kirken med duoen North By Northwest, som for tredje gang spiller, mens entrékronerne går til kirkens kasse.

Endelig er der søndag 1. september festgudstjeneste, hvor biskop Marianne Gaarden og sognepræst Anders Martin Lauritsen inviterer udvalgte gæster fra kirkens komité, støttekreds, sponsorer og sommerprædikanter.

- Vi har cirka 110 pladser at gøre godt med, og vi har så mange, vi gerne vil invitere, at det ikke kan blive et offentligt arrangement, fortæller Anders Martin Lauritsen, der også er formand for Strandkirkens komité.

Han glæder sig over, at jubilaren står økonomisk stærkt.

- Mange støtter og bakker op om kirken. Når vi samler ind, giver folk gerne, så vi mærker stor velvilje, og vi har en sund økonomi, fastslår Anders Martin Lauritsen.

Sidste år investerede kirken i et nyt solcelledrevet ventilationsanlæg til 60.000 kroner, og alligevel er der cirka 100.000 kroner på kistebunden til yderligere vedligeholdelse.

- Vi passer godt på pengene, for det kan hurtigt blive nødvendigt med renovering af taget eller en kalkning, og det er kostbart, tilføjer præsten.

Det koster cirka 60.000 kroner om året at drive Strandkirken, som er en selvejende institution. I de seneste år er indsamlinger fra medlemmer, donorer og sponsorer løbet op i 70.000 kroner årligt.

Vil man holde sit bryllup i de idylliske strandomgivelser, er der en brugerbetaling på 1.200 kroner.

Sidste år var der 10 par, der blev gift i Strandkirken, men i år er der indtil videre kun booket fire bryllupper.

Kirkens komité på 15 medlemmer er netop blevet udvidet med Lars Terkildsen som nyt medlem.

Pinsedag, som falder på 9. juni, åbner Strandkirke sæsonen med en gudstjeneste, hvor prædiken er ved provst Michael Fagerlund.

Derefter skiftes præster fra Lolland-Falster og en enkelt tysk præst til at prædike om søndagen sommeren igennem.